středa 21. listopadu 2007

Recenze: Powermac G4 Cube

Ano, máte pravdu. Cube je již starý stroj, v dnešní době již na nějakou větší práci asi nepoužitelný, ale jeho sláva je dle mého názoru věčná. Lidé si ho zamilovali pro jeho krásný a nadčasový dizajn a ve své době bezkonkurenční výkon. Navíc se díky svému pohnutému osudu stal raritou a málo kdo jej spatřil na vlastní oči. Já mám to štěstí mít ho chvíli doma, a tak vám přináším krátkou recenzi.


Dizajn
Cube je dizajnový skvost. Podle mého názoru je to  jeden z nejhezčích počítačů od Applu. Dodnes patří mezi ty nejkrásnější a myslím si, že jím nikdo nepohrdne. Rozměrově je Cube hodně malý počítač. Jeho rozměry jsou 25x20x20 cm. Z vrchu je štěrbina optické mechaniky, průduchy větrání a tlačítko na spuštění. Tlačítko je možná špatné označení, je to spíše snímač.  Stačí abyste přejeli přes prstem, a počítač se zapne. Navíc je u snímače dioda, takže pokud počítač uspíte tak vidíte jak "oddechuje". Ze všech stran je počítač stejný, jen ze předu má logo Applu. Počítač má podobný dizajn jako klasické G4ky. Všechny porty jsou na spodní straně počítače. Tyto stroje byly dodávány s klávesnicí a myší bez kuličky, navíc k nim Apple přidával reproduktory Harman Kardon. Reproduktory se připojují pomocí USB, protože Cube neměl Audio vstup ani výstup, ale o tom později. Ke Cubu si mohli uživatelé pořídit ještě LCD monitor od Applu, v kombinaci s Apple Cinema displejem je Cube naprosto dokonalý. Navíc Cinema displej nepotřeboval zdroj, stačila mu energie kterou dostával od Cuba, o kabel na stole méně
Stejně jako iMacy G3 ani "Kubík" neobsahuje žádný ventilátor, a tak je práce s ním naprosto tichá. Jen vás občas vyruší zvuk pracujícího disku. Maximální velikost pevného disku je 128Gb. Pokud použijete disk větší, počítač uvidí jen tuto část. Kubík měl ve své době nejvyšší výkon na centimetr krychlový.

Hardware
V cubu tepe procesor PowerPC 7400 o taktu 450 nebo 500 Mhz. Procesor navíc vynikal poměrně velkou vyrovnávací pamětí, jejíchž hodnota je úctyhodný 1Mb. V Cubu jsou použity paměti PC100 SDRAM, ale použít jdou i paměti o frekvenci 133Mhz. Cube má tři sloty pro paměti a může být osazen maximálně 1.5Gb ram. Na rozdíl od Maca mini je v Kubíkovi použit 3.5 palcový disk.  Počítač byl dodáván s grafickou kartou Ati Rage 128 Pro s 16Mb SDRAM, umožňující připojení monitoru s rozlišením 1920 x 1200 v 32bitové barevnosti. Kubík má vestavěný modem, 11Mbitové Wi-Fi a Ethernet. Příslušenství můžete připojit pomocí dvou portů USB 1.1 nebo pomocí dvou FireWiru 400.  Jak jsem již psal, Cube nemá zvukovou kartu, a tak mohou být reproduktory připojeny jen pomocí USB nebo FireWiru. Cube neobsahuje žádný zdroj, napájení je řešené externě. V Cubu je štěrbinová mechanika, lze použít i DVD vypalovačku. Dodáván byl ale s Combem.

Upgrady
Jak je Cube krásný z venku, tak je krásný i uvnitř. Je to snad nejuklizenější počítač, který znám. Vše je přehledně strukturováno a i pro běžného uživatele není problém v Kubíkovi  vyměnit paměti nebo, pokud je šikovnější, i pevný disk. Otevření Cuba je velice jednoduché a bezproblémové. Stačí vycvaknout "rukojeť" a počítač vytáhnout. V Cubu lze upgradovat grafická karta i procesor. Frekvence procesoru se může vyšplhat až ke 2Ghz G4.

Operační systémy
Počítač se dodával s operačním systémem Mac OS 9.0. Oficiálním maximem je Mac OS X Tiger, ale i Leopard běhá na tomto počítači slušně, pokud máte ovšem dostatek paměti RAM.

Pohnutý osud
Kubík byl na trh uveden v roce 2000, jeho cena byla 1 799 dolarů (450Mhz) a 2 299 dolarů (500Mhz). A právě cena stojí za neúspěchem tohoto modelu, Apple jej propagoval jako střední model mezi iMacem a Power Machintoshem G4. Nehledě na dizajn byl o 200 dolarů dražší než srovnatelně vybavený a více rozšiřitelný Power Machintosh. Navíc měl Cube plno nevýhod a nedostatků způsobených právě dizajnem. Pokud se zakryly horní větrací otvory, počítač se přehříval a po té se automaticky vypínal. Apple se snažil kompenzovat nedostatky přibalením více softwaru a přidáním CD-RW mechanik. Přes všechny snahy se Cube prostě neprodával. Po vyrobení 150 000 kusů přestal Apple s výrobou. Akcie Applu šli rapidně dolu, dostaly se pod hodnotu z doby kdy Apple uvedl prvního iMaca. Akcie Applu se vyšplhaly zpět až po představení světově proslulého MP3 přehrávače iPod. Apple však neposlal myšlenku malinkého počítače k ledu,  znovu se k ní vrátil u Macu mini. Je to jen další z myšlenek Applu, která přišla dříve než měla.

Doslov
Cube je i přes své chyby kouzelný počítač a každý kdo jej spatří si jej zamiluje.Nemá cenu tady psát něco o výkonu nebo vás bombardovat grafy, Cube je dnes spíše na parádu. Omluvte prosím nedostatky této recenze, je to má první. Chtěl bych ještě poděkovat firmě Revolta za zapůjčení počítače. Pokud chcete více takovýchto recenzí nebo máte nějaké nápady prosím napište do komentářů, ať víme jestli má smysl v tom dále pokračovat. Děkuji.

4 komentáře:

benderkiller řekl(a)...

No otevřít Cuba je lehké...ale vzpomínám si Johny jak si utrh ten hlinikový držák a Cube ešel otevřít:D

Johny řekl(a)...

Vadny material, a k otevreni staci sroubovak.. Vse vyresilo lepidlo na hlinik..

benderkiller řekl(a)...

jasny no..:D ale vtipny to bylo..:D

Johny řekl(a)...

Jak pro koho :D